Roladki schabowe z wkładką mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab obmyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Pokroić na plastry. Każdy kotlet wkładać między folię spożywczą, albo woreczek foliowy. Rozbić tłuczkiem.
2.Każdy kotlet oprószyć przyprawą z obu stron.Odstawić na pół godziny.
3.Cebulę, obrać pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić.
4.Do mielonego mięsa, dodać jajko, cebulkę, sól, pieprz,przeciśnięty czosnek, albo w proszku. Wymieszać wszystko razem.
5.Podzielić na tyle części co mamy kotletów.Formować wałeczki.
6.Każdy kotlet posmarować musztardą..........
Brokuł obgotować, widelcem rozgnieść, przyprawić i rozsypać po musztardzie............Wałeczki układać na brokułach........
Każdy kotlet zawijać w roladkę, którą zabezpieczać szpikulcami do rolad, albo wykałaczkami.
7.Każdą roladkę zanurzać w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
8.Każdą roladkę podsmażyć, obracając. Przekładać na wysmarowaną blaszkę.
9.Zapiec w piekarniku, ok. 30 min. w 175 *.
10.Roladki przełożyć do innego naczynia. Tutaj wlać ok. 1 szklanki wody,łopatka drewniana wydrapać resztki. Przelać do małego garnka i ugotować sos, zagęszczając gotowym albo mąką prażoną na suchej patelni.(ja z braku czasy wzięłam gotowy).
11.Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i potłuc z serem i śmietaną.
12.Surówkę przyprawić, pieprzem, cukrem i olejem. Wymieszać wszystko.
Komentarze