ROLADKI SCHABOWE Z WKŁADKĄ MIELONEGO MIĘSA

4.97 (159 ocen)

  • 2 godz.

Nadziewane roladki, na obiad. Podane z tłuczonymi ziemniakami z twarogiem z sosem i surówka z kiszonej kapusty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • schab:
    -ok. 1 kg. schabu
    -przyprawy Gyros
    -musztarda
    -część brokułu

    wkładka mielonego:
    -400 g. mięsa mielonego
    -1 średnia cebula
    -tłuszcz do smażenia cebuli
    -natka pietruszki
    -1 jajko
    -2 ząbki czosnku
    -sól, pieprz,tarty

    panierka:
    -2 jajka
    -bułka tarta
    -olej do smażenia

    ziemniaki:
    -ok. 2 l. ziemniaków
    -sól
    -250 g. serka twarogowego
    -1 czubata łyżka gęstej śmietany

    surówka:
    -kapusta kiszona
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -1 łyżeczka cukru
    -2 łyżki oleju

    sos:
    -pozostałość po pieczeniu roladek
    -1 sos pieczeniowy
Wystaw ocenę:

4.97 (159 ocen)

Roladki schabowe z wkładką mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbicie kotletów 1. Schab obmyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Pokroić na plastry. Każdy kotlet wkładać między folię spożywczą, albo woreczek foliowy. Rozbić tłuczkiem.
  • przyprawienie kotletów 2. Każdy kotlet oprószyć przyprawą z obu stron.Odstawić na pół godziny.
  • cebulka 3. Cebulę, obrać pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić.
  • przygotowywanie wkładki 4. Do mielonego mięsa, dodać jajko, cebulkę, sól, pieprz,przeciśnięty czosnek, albo w proszku. Wymieszać wszystko razem.
  • wkładki z mielonego 5. Podzielić na tyle części co mamy kotletów.Formować wałeczki.
  • przygotowywanie roladek 6. Każdy kotlet posmarować musztardą..........
    Brokuł obgotować, widelcem rozgnieść, przyprawić i rozsypać po musztardzie............Wałeczki układać na brokułach........
    Każdy kotlet zawijać w roladkę, którą zabezpieczać szpikulcami do rolad, albo wykałaczkami.
  • panierowanie roladek 7. Każdą roladkę zanurzać w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
  • Obsmażanie roladek 8. Każdą roladkę podsmażyć, obracając. Przekładać na wysmarowaną blaszkę.
  • upieczone roladki 9. Zapiec w piekarniku, ok. 30 min. w 175 *.
  • sos 10. Roladki przełożyć do innego naczynia. Tutaj wlać ok. 1 szklanki wody,łopatka drewniana wydrapać resztki. Przelać do małego garnka i ugotować sos, zagęszczając gotowym albo mąką prażoną na suchej patelni.(ja z braku czasy wzięłam gotowy).
  • tłuczenie ziemniaków 11. Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i potłuc z serem i śmietaną.
  • surówka 12. Surówkę przyprawić, pieprzem, cukrem i olejem. Wymieszać wszystko.
  • II danie 13. Gotowy obiad, II danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować