Schab z owocami w galarecie

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz.

Nie tylko pięknie wygląda taka mięsno-owocowa przekąska, ale również jest bardzo smaczna. Ja uwielbiam takie połączenia smakowe, jednak kulinarni tradycjonaliści mogą mieć problem. Tak podany pieczony schab jest ozdobą stołu i przekąską, która zawszecieszy się dużą popularnością.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Pieczony schab
    • 1 kg polędwicy wieprzowej
    • 2 łyżki majeranku
    • 5 ząbków czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    Owoce
    • 1 puszka brzoskwiń
    • po 300 g jasnych i ciemnych winogron
    • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab z owocami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania.
    • Schab zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub wstawić do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
    • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny.
    • Zostawić do wystygnięcia w folii lub naczyniu.
  • 2. • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia.
    • Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie półmiska.
    • Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki.
    • Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona.
    • Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskwiń.
    • Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką.

Porady

Oczywiście schab tutaj jest nazywany potocznie. Chodzi o polędwicę wieprzową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować