Mój mąż je uwielbia często je robię na różne uroczystości i nie tylko.
1 godz. 15 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg schabu bez kości ,
50 dag pieczarek
1 duża cebula,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz,
łyżka mąki,
10 plasterków sera żółtego,
olej do smażenia,
3 jajka,
łyżeczka przyprawy do kurczaka,
bułka tarta,
mąka do obtoczenia.
Roladki schabowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę smażymy na 4 łyżkach oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 5 łyżkami wody. Schab kroimy na plasterki, rozbijamy na cienkie kotlety i posypujemy solą oraz pieprzem. W środek każdego kotleta wykładamy po łyżce pieczarek, przykrywamy plastrem sera i zwijamy jak krokiety. Jajko roztrzepujemy, dodajemy przyprawę do kurczaka i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, w bułce tartej i podsmażamy z każdej strony na rumiano. Następnie podsmażone roladki przekładamy do blachy z piekarnika, wlewamy po 5 łyżek oleju i wody i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.W czasie pieczenia roladki podlewamy z wierzchu tłuszczem aby były soczyste.
Komentarze