Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taką sałatkę polecam na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Lubię ładnie podane jedzenie. Sałatkę przygotowałam z ryżu, tuńczyka, marchewki i kukurydzy, a udekorowałam natką pietruszki. Możecie zabrać ją do pudełka śniadaniowego i zjeść w pracy. Polecam ze świeżym i ciemnym pieczywem. osobiście w takiej wersji lubię najbardziej. Koniecznie spróbujcie takiej sałatki. Smacznego.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag ryżu parboiled
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
    1 duża marchewka
    1 puszka kukurydzy
    sól do smaku
    2 łyżki oleju
    pieprz czarny mielony do smaku
    sok z cytryny według uznania
    zioła prowansalskie według uznania
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z ryżu, marchewki, tuńczyka i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy.
  • 2. Marchewkę obieramy, płuczemy i gotujemy. Ugotowaną studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączamy.
  • 4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny.
  • 5. Podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Z przepisy wychodzi 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować