Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą

4.5 (202 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraczków
    1 opakowanie serka feta półtłustego
    2 łodygi selera naciowego
    garść rukoli lub kapusty pekińskiej
    1/2 szklanki nasion słonecznika
    sól, pieprz


    sos
    3 łyżki oleju
    1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu winnego
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć.
  • 2. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy.
  • 3. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos.
  • 4. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Sery Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować