Lekka sałatka z małymi kuleczkami mozzarelli i miodowym winegretem, do zabrania w słoiczku do pracy lub na lekką kolację, polecam!
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
30 dag pomidorków cherry
20 dag małych kuleczek mozzarella
1 szklarniowy ogórek
½ czerwonej papryki
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
Miodowy sos winegret:
1 ząbek czosnku (można pominąć )
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłukać zimną wodą, osuszyć porwać na kawałki, pomidorki cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka, paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella osączyć z zalewy, wszystko razem wymieszać, posypać posiekaną drobno cebulką dymką ze szczypiorkiem.
2.Miodowy sos winegret:
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przełożyć do słoiczka, wlać miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz pieprz, słoiczek zakręcić potrząsnąć sałatkę, polać dopiero przed podaniem i wymieszać.
Porady
Sałatka dobrze komponuje się z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów :)
Komentarze