Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem

3 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka z małymi kuleczkami mozzarelli i miodowym winegretem, do zabrania w słoiczku do pracy lub na lekką kolację, polecam!

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
    30 dag pomidorków cherry
    20 dag małych kuleczek mozzarella
    1 szklarniowy ogórek
    ½ czerwonej papryki
    2 cebule dymki ze szczypiorkiem

    Miodowy sos winegret:
    1 ząbek czosnku (można pominąć )
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
    szczypta soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Bezy Sałatki Przekąski

Sałatka z mozzarellą i miodowym winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę opłukać zimną wodą, osuszyć porwać na kawałki, pomidorki cherry pokroić na połówki, tak samo obranego ze skórki ogórka, paprykę pokroić w kostkę, ser mozzarella osączyć z zalewy, wszystko razem wymieszać, posypać posiekaną drobno cebulką dymką ze szczypiorkiem.
  • 2. Miodowy sos winegret:
    Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przełożyć do słoiczka, wlać miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz pieprz, słoiczek zakręcić potrząsnąć sałatkę, polać dopiero przed podaniem i wymieszać.

Porady

Sałatka dobrze komponuje się z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować