Pyszne połączenie mozzarelli w kulkach ze słodkimi pomidorkami paprykowymi, cebulką i chrupiącą sałatą. Świetna opcja na przekąskę, lekką kolację czy posiłek do pracy. Smak tej sałatki świetnie podkręca dressing z bazylii.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
4 liście sałaty lodowej
15 pomidorków paprykowych (czerwonych i żółtych)
100 g mozzarelli w kulkach
1/4 małej czerwonej cebuli
10 czarnych oliwek
1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
3 łyżki wiórków sera cheddar
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
garść liści bazylii
2 łyżki wody
sól morka świeżo zmielona (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny ok. 1 łyżki
Sałatka z mozzarellą i dressingiem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki (jeśli są większe) pokroić na połówki. Mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Posypać ziarnami słonecznika i wiórkami cheddara. Składniki dressingu zblendować. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem.
Komentarze