Sałatka z brokułem, mozzarellą i musztardowo-miodowym dressingiem

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta sałatka to najlepsze danie na lekki wiosenny posiłek, gotowany brokuł skomponowany z pomidorkami koktajlowymi, jajkami od szczęśliwych kurek i sera mozzarella sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski, lekkiej kolacji czy będzie dopełnieniem grillowego przyjęcia , z musztardowo-miodowym dressingiem smakuje bardzo dobrze.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 świeży brokuł
    2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
    4 jajka
    20 dag małych kuleczek mozzarelli
    20-30 dag pomidorków koktajlowych

    Dressing musztardowo-miodowy:
    1/3 szklanki oliwy z oliwek (ja miałam olej z orzechów włoskich)
    2 łyżki jasnego octu winnego jabłkowego
    1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon
    1 łyżka płynnego miodu
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Sałatka z brokułem, mozzarellą i musztardowo-miodowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zimne pokroić na ćwiartki.
    Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, (pilnowac aby nie przegotować bo się rozpadnie) lepiej żeby był lekko twardawy.Odcedzić na sicie pokroić na kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć przekroić na połówki. Kuleczki sera mozzarella osączyć z zalewy. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, posypać posiekaną cebulą dymką ze szczypiorkiem.
  • 2. Przygotować dressing:
    Do zakręcanego słoiczka wlać oliwę oraz ocet, dodać płynny miód i musztardę, posolić i doprawić pieprzem do smaku, słoiczek zakręcić i potrząsnąć kilka razy aż składniki się wymieszają i będą jednolite.
    Polać sałatkę wymieszać przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować