Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

4.49 (184 ocen)

  • 10 min

Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą przekąskę na różne okazje. Cud miód!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
    3 pomidory malinowe
    1 ogórek wężowy
    1 kulka mozzarelli
    1/2 pęczka rzodkiewki
    garść młodej pokrzywy-same listki
    pęczek cienkiego szczypiorku

    Sos:
    3 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki octu winnego jabłkowego
    1 łyżeczka musztardy delikatesowej
    2 łyżeczki cukru
    sól morska do smaku
    szczypta bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Przekąski

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy obieramy.Mozzarellę osączamy z zalewy.

    Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca wodą , sparzamy, osączamy z nadmiaru wody.

    Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem.
  • 2. Przyrządzamy sos.:
    Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Ogórek Pokrzywa Pomidor Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować