Sałatka warzywno – owocowa z jajkami i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z warzyw i owoców z dodatkiem jaj gotowanych na twardo i prażonych orzeszków ziemnych. Potrawa oryginalna w smaku, pachnąca świeżymi ziołami. Pomysł na lekki posiłek w ciągu dnia lub kolację.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pomidorów koktajlowych
    4 średnie ogórki gruntowe (łącznie 430 g)
    250 g owoców jasnego winogrona
    4 małe gruszki (łącznie 260 g)
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej melisy
    1 kopiasta łyżka posiekanej szałwii
    5 jajek ugotowanych na twardo
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    150 – 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka warzywno – owocowa z jajkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywno – owocowa z jajkami i orzechami 1. Pomidory przekroić na połówki, ogórki pokroić w ćwierćplastry, pozbawione gniazd nasiennych gruszki w kostkę – składniki przełożyć do miski i dodać winogron.
  • Sałatka warzywno – owocowa z jajkami i orzechami 2. Dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, orzechy i posiekaną zieleninę. Wsypać paprykę słodką i ostrą. Zawartość miski wymieszać z jogurtem/śmietaną. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować