Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z warzyw i owoców z dodatkiem jaj gotowanych na twardo i prażonych orzeszków ziemnych. Potrawa oryginalna w smaku, pachnąca świeżymi ziołami. Pomysł na lekki posiłek w ciągu dnia lub kolację.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g pomidorów koktajlowych
4 średnie ogórki gruntowe (łącznie 430 g)
250 g owoców jasnego winogrona
4 małe gruszki (łącznie 260 g)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej melisy
1 kopiasta łyżka posiekanej szałwii
5 jajek ugotowanych na twardo
100 g prażonych orzechów ziemnych
150 – 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka warzywno – owocowa z jajkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekroić na połówki, ogórki pokroić w ćwierćplastry, pozbawione gniazd nasiennych gruszki w kostkę – składniki przełożyć do miski i dodać winogron.
2.Dołożyć obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka, orzechy i posiekaną zieleninę. Wsypać paprykę słodką i ostrą. Zawartość miski wymieszać z jogurtem/śmietaną. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze