Sałatka kalafiorowa z gruszką, jajkami, oliwkami, rodzynkami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior rozdrobnić i przełożyć do garnka. Całkowicie zalać lekko osolonym wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 1 godz.
Pora posiekać, wymieszać ze szczyptą soli i cukru i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 min.
Rodzynki sparzyć i dokładnie osączyć.
Kalafior osączyć i wymieszać z porem. Dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszkę oraz paprykę.
2.Dodać Pokrojone w plastry oliwki, zieleninę, obrane ze skorupek i posiekane jajka, rodzynki, sezam i pieprz ziołowy. Składniki dokładnie wymieszać. Dołożyć śmietanę/jogurt, wlać oliwę i sok z cytryny oraz wsypać przyprawy do smaku. Ponownie dokładnie wymieszać.
Komentarze