Sałatka nicejska

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sałatka nicejska to chyba najsłynniejsza francuska sałatka. Wywodzi się z kuchni ludzi ubogich i na początku składała się tylko z anchois i sezonowych, surowych warzyw. Dziś istnieje wiele wersji: z ziemniakami, karczochami czy łososiem. Moja sałatka jest oparta na pierwotnym przepisie, ale dużo bogatsza w smaku.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałata - 1 główka
    Tuńczyk w oleju - 1 puszka 170g
    Anchois - 6 filecików
    Jajka - 3 szt
    Fasolka szparagowa - 100g
    Cebula czerwona - 1/2 szt
    Pomidory koktajlowe - 2 garście
    Oliwki - 15szt
    Kapary - 6szt dużych

    Sos:
    liwa z oliwek - 2 łyżki
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Ocet - 1 łyżeczka
    Musztarda francuska - 1 łyżeczka
    Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
    Cukier - szczypta
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka nicejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy (około 5-6 minut od momentu wrzenia), studzimy. Jajka gotujemy (wystarczy 5 minut od wrzenia). Składniki na sos mieszamy.

    Na talerzach układamy porwaną sałatę, pokrojone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, fasolkę. Na to odcedzonego tuńczyka, po 2 fileciki anchois. Całość polewamy sosem. Podajemy od razu.

Porady

Zamiast tuńczyka w puszce można użyć grillowanego steku z tuńczyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować