Sałatka nicejska z jajkami,

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowa, dietetyczna sałatka, w sam raz dla tych którzy chcą o siebie zadbać.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
    6 garści miksu sałat (lub poszarpana sałata lodowa),
    1 puszka tuńczyka w wodzie
    4 łyżki jogurtu naturalnego,
    2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek),
    2 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżki musztardy,
    2 łyżki pestek dyni,
    sól, pieprz – do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka nicejska z jajkami, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki.
    Tuńczyka odsączyć.
    W salaterce wymieszać sałatę z jajkami i tuńczykiem.
    Jogurt wymieszać z musztardą, olejem i sokiem z cytryny doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i polać tym sosem sałatkę w salaterce.
    Po wierzchu posypać sałatkę pestkami dyni.
    Podawać z kromką chleba pełnoziarnistego zaraz po przygotowaniu.

Porady

Jeśli zamierzamy zabrać sałatkę do pracy, to proponuję sos i pestki zabrać w osobnych pojemnikach i dokończyć sałatkę tuż przed jedzeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować