5 dużych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 cebule
5 pomidorów
10 dag czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
kilka liści sałaty lodowej
Sos : 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżki octu balsamicznego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól
pieprz
Sałatka nicejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowałem w mundurkach , które po przestygnięciu obrałem i pokroiłem na plastry. Podobnie pokroiłem ugotowane obrane jajka. Pomidory i cebulę pokroiłem
w plastry . W dużej salaterce na dno wyłożyłem porwane listki sałaty , a następnie warstwami : sałata , ziemniaki , cebula , pomidory , jajka , oliwki i powtarzałem do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyłem kawałki tuńczyka . Wstawiłem do lodówki na 2 godziny.
Sos : do słoika przełożyłem składniki sosu , zakręciłem i wymieszałem energicznie potrząsając słoikiem. Polałem sałatkę , udekorowałem listkami sałaty.
Komentarze