sałatka -agatka

5 (151 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Po prostu musiałam podzielić się tym przepisem . To sałatka mojego dzieciństwa, prosta a jednak prze- pysz- na.Siłą tej sałatki są nie wymyślne składniki ale świeżość i prostota! Świetnie pasuje do obiadu do mięsa czy ryby.Koniecznie spróbujcie, teraz smakuje najlepiej!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 duża główka sałaty masłowej
    -3 jajka
    -2 ogórki lub 1 długi
    -pęczek rzodkiewki
    -cebulka ze szczypiorem
    -koperek
    Sos:
    -2 łyżki majonezu
    -3 łyżki gęstej śmietany
    -3 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub innej
    -sól, pieprz sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Sałatka -agatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w grubą kostkę. Jedno żółtko odłóż w całości.
    2. Ogórka obierz i pokrój w plasterki
    3.Rzodkiewkę pokrój w plasterki
    4. Posiekaj drobno cebulkę i koperek.
  • 2. sos:
    -w naczyniu utrzyj żółtko widelcem na gładką masę, dodaj resztę składników sosu i wymieszaj.
  • 3. Sałatę pokrój lub porwij na kawałki, dodaj resztę składników i wymieszaj. Odstaw na 10 minut żeby smaki się przegryzły.
    Smacznego!

Porady

Sałatkę można podawać tradycyjnie wymieszaną w salaterce lub ułożoną na szerokim półmisku tak jak na zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować