Ciasto jacuś i agatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszka: 25x30 cm
przygotować ciasto kakaowe:
Margarynę,mleko,kakao i cukier zagotować,przestudzić.
Następnie dodać mąkę,żółtka,proszek do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach miksera,z białek ubić pianę i delikatnie połączyć a masą kakaową.
przygotować ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść ciasta kupkami naprzemiennie raz kakaowe raz kokosowe,następnie wstawić do nagrzanego piekarnika di 180 stopni i piec około 30-35 minut,przestudzić i przekroić na 2 placki.
przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka,następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut,przestudzić.
przygotować krem:
Batony Jacek rozpuścić w 3 łyżkach gorącego mleka,odstawić na bok.
Z 500 ml mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim obie maki i żółtka,resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,następnie wlać na niego masę żółtkową i ugotować budyń,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń,masę podzielić na dwie części do pierwszej dodać rozpuszczone w mleku batony,do drugiej pokruszone herbatniki i krótko zmiksować obie części do połączenia składników.
przygotować polewę:
Wszystkie składniki polewy,prócz żelatyny umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym do momentu ich rozpuszczenia,zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,dokładnie wymieszać,przestudzić.
Przełożenie ciasta:ciasto kakaowo-kokosowe-krem z batonami-biszkopt-krem z herbatnikami-ciasto kakaowo-kokosowe-polewa-dekoracja
Komentarze