Ciasto Jacuś i Agatka

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne,podwójnie kremowe i wielosmakowe, swą nazwę zawdzięcza batonikom i herbatnikom które znajdują się w kremie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto kakaowe
    1 szklanka cukru kryształu
    11/2 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    na ciasto kokosowe:
    4 białka
    150 g cukru kryształu
    150 g kokosu
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    na biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki maki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    500 ml + 3 łyżki mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    250 g masła
    3 batony Jacek
    150 g herbatników w czekoladzie Agatka
    na polewę:
    100 g margaryny
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    do dekoracji:
    gwiazdeczki i śnieżynki z cukru





Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Ciasto jacuś i agatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka: 25x30 cm
    przygotować ciasto kakaowe:
    Margarynę,mleko,kakao i cukier zagotować,przestudzić.
    Następnie dodać mąkę,żółtka,proszek do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach miksera,z białek ubić pianę i delikatnie połączyć a masą kakaową.
    przygotować ciasto kokosowe:
    Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać kokos,mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszać.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść ciasta kupkami naprzemiennie raz kakaowe raz kokosowe,następnie wstawić do nagrzanego piekarnika di 180 stopni i piec około 30-35 minut,przestudzić i przekroić na 2 placki.
    przygotować biszkopt:
    Białka ubić na sztywno i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka,następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Wylać na blaszkę 25x30 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut,przestudzić.
    przygotować krem:
    Batony Jacek rozpuścić w 3 łyżkach gorącego mleka,odstawić na bok.
    Z 500 ml mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim obie maki i żółtka,resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,następnie wlać na niego masę żółtkową i ugotować budyń,zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Po tym czasie miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń,masę podzielić na dwie części do pierwszej dodać rozpuszczone w mleku batony,do drugiej pokruszone herbatniki i krótko zmiksować obie części do połączenia składników.
    przygotować polewę:
    Wszystkie składniki polewy,prócz żelatyny umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym do momentu ich rozpuszczenia,zdjąć z ognia i dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,dokładnie wymieszać,przestudzić.
    Przełożenie ciasta:ciasto kakaowo-kokosowe-krem z batonami-biszkopt-krem z herbatnikami-ciasto kakaowo-kokosowe-polewa-dekoracja
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować