Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kolorowe, szybkie, smaczne danie dla dzieci i dorosłych. Ulubione moich dzieci. Koniecznym dodatkiem musi być keczup, tak twierdzą dzieci.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka- korzeń
    1/2 dużego selera
    1 duża cebula lub por
    2- 3 ząbki czosnku
    10- 15 dag sera żółtego
    szczypiorek lub natka pietruszki
    keczup
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna
    masło do duszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy wodę i jeszcze otulamy garnek z przykrywką- grubszą ściereczką lub ręcznikiem, aby doszedł.
  • rarte jarzyny 2. Wszystkie warzywa, oprócz cebuli, pora- ścieramy na tarce z dużymi otworami.
    Cebulę lub pora obieramy i kroimy w kostkę.
    Roztapiamy masło i podduszamy warzywa. Lekko doprawiamy.
  • warzywa i ryż 3. W szerokim rondlu przekładamy warstwami ryż i warzywa, przesypując zieleniną. Doprawiamy do smaku.
    Czosnek zgniatamy w prasce.
  • warzywa, ryż, żółty ser 4. Na wierzch ścieramy warstwę żółtego sera.
  • 5. Całość zapiekamy na piecu, do roztopienia sera żółtego.
  • ryż z warzywami 6. Podajemy na gorąco z dodatkiem keczupu.
  • 7. Smacznego :)

Porady

Dla dzieci przygotowujemy ryż lekko doprawiony, mniej pikantny. Wersja dla dorosłych może być wzbogacona o wędlinę. Przesmażamy ją wówczas na maśle, pokrojoną w kostkę. A później łączymy z pozostałymi składnikami. Możemy doprawić ostrą papryką w proszku. Zamiast cebuli, czy pora możemy użyć dymki. Danie smakuje dobrze również po odgrzaniu. Najsmaczniejsze jest z młodych jarzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ketchup Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować