REKLAMA

Ryż z rybą i warzywami

wyświetlono: 32403 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Szybko i smacznie, a przy tym ryż z rybą i warzywami to zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

opublikowany: 09.05.2014
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    0,5 kg filetu z mintaja (może być kostka) lub dowolna ryba
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    0,5 małego selera
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    Olej
    ziele angielskie, listek laurowy
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4.48 z 150 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu
  • 2. Rybę kroimy w duże kawałki, soli i pieprzymy.
  • 3. Warzywa kroimy w słupki (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  • 4. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy resztę warzyw, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy kilka minut, mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
    Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W miedzy czasie, na drugiej patelni, podsmażamy kawałki ryby. Gdy ryba jest rumiana, a warzywa miękkie, do warzyw dodajemy rybę, wymieszamy wszystkie składniki delikatnie, aby nie połamać ryby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na talerze nakładamy porcję gorącego ryżu, a na ryż kładziemy porcję ryby z warzywami.

Porady

W przepisie można wykorzystać gotowe warzywa mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Ryż z warzywami

świetne danie jako dodatek do mięsa ale również jako lunch do pracy.

kategoria: Dodatki opublikowany: 05.10.2017 | wyświetlono: 33171 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE