ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna ryba na Wigilię.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół kilograma ryby czerniak w płatach
    6 marchewek
    1 pietruszka
    pół dużego selera
    2 jabłka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    6 liści lauowych
    6 ziarenek ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    cukier
    masło
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przepuścić je przez maszynkę elektryczną. Na głęboką patelnię wrzucić warzywa, podlać wodą, dodać przyprawy. Dusić ok. pół godziny. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć trochę masła, na to położyć rybę i przykryć przygotowaną jarzynką. Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 150 st. C. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować