Tarta grzybowa

  • wyświetlono: 47 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pachnąca lasem i jesienią tarta grzybowa.

  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

ciasto:
100 gram masła
200 gram mąki
2 jajka
łyżeczka soli

farsz:
dowolne grzyby (u mnie maślaki i kozaki) ok. 30 dag.
cebula
pół zielonej części pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
10 dag sera żółtego
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
ostra papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta grzybowa

  • 1. Z mąki, masła, jajek i soli zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 180 st. C.
    Cebulę i pora pokroić w półplasterki, usmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać umyte i pokrojone w plastry grzyby. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć aż grzyby odparują. W misce wymieszać jogurt z jajkiem, startym serem żółtym, koperkiem i solą. Dodać przestudzone grzyby, dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na pół godziny i piec w 180 st. C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartagrzyby

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anula73

PRZEPYSZNA ZAPIEKANKA GRYCZANO-GRZYBOWA

Kiedyś niespodziewanie mieli wpasc...

Zapiekanka à la tarta

Dodane przez: RedakcjaPP

Zapiekanka à la tarta

Rodzinie smakuje bardziej niż tradycyjna...

Tarta z potem i kurczakiem

Dodane przez: anik9

Tarta z porem i kurczakiem

Pyszna na ciepło i na zimno

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Dodane przez: weronia1991

Tarta z brokułami i serem pleśniowym

Lekka tarta na cieście francuskim...

razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem

Dodane przez: babka w formie

razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem

Propozycja dla miłośników szpinaku...

Tarta

Dodane przez: KORAL

Tarta z szparagami i pieczarkami

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE