farsz:
dowolne grzyby (u mnie maślaki i kozaki) ok. 30 dag.
cebula
pół zielonej części pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
10 dag sera żółtego
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
ostra papryka
Tarta grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, jajek i soli zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 180 st. C.
Cebulę i pora pokroić w półplasterki, usmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać umyte i pokrojone w plastry grzyby. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć aż grzyby odparują. W misce wymieszać jogurt z jajkiem, startym serem żółtym, koperkiem i solą. Dodać przestudzone grzyby, dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na pół godziny i piec w 180 st. C.
Komentarze