Rosół na gęsinie z naleśnikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam was wieczorkiem dopiero teraz podam wam przepis a to dlatego ponieważ pogoda jest tak piękna że trzeba korzystać póki trwa. Co powiecie na podanie rosołu w innej wersji niż tylko makaron, ziemniaki czy dowolne kluseczki ? Ja mój rosołek dziś podałam z wczorajszymi naleśnikami które smażyłam na obiad. Jeśli zechcecie skorzystać to bardzo proszę o opinię jak wam smakował ? Powiem wam tylko tyle, że jako amator kulinarny postaram się jeszcze nie jeden raz was zaskoczyć.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji z gęsi,
    45 g korzenia selera,
    2 małe cebule 40 g,
    2 marchewki 180 g,
    2 korzenie pietruszki 50 g,
    1 por 50 g,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    2 płaskie łyżki przyprawy uniwersalnej,
    2 kostki magi 4 g każda,
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół na gęsinie z naleśnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Do garnka wlać 2 litry wody oraz porcje gęsi dokładnie wymoczone( mam swoje a dałam kadłub, szyję oraz cztery przedramienia ), zagotować zebrać powstałe szumowiny. Zmniejszyć ogień i dodać wszystkie przygotowane warzywa, przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie i liście laurowe prócz natki pietruszki. Cały wywar z gęsi z warzywami gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał co najmniej trzy godziny wtedy rosół będzie przezroczysty i klarowny.
  • rosół 2. W trakcie pyrkotania się rosołu czyli gotowania na bardzo wolnym ogniu dodać kostki magi ( ja dodaję tylko oryginalne, które mam z Niemiec) i nadal gotować tak długo aż mięso będzie całkowicie mięciutkie ( wiadomo że kupne gotuje się o wiele wiele szybciej a mianowicie jest szybciej miękkie mięso ) ale smak i zapach ze swojskiego mięsa jest nie do opisania. Na sam koniec gdy już mięso jest wystarczająco miękkie dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia.
  • rosół 3. Ugotowany pachnący i aromatyczny rosołek podałam z naleśnikami które zostały mi z wczoraj (pomysł podpatrzyłam kiedyś na jednej z grup kulinarnych ), powiem że rosół z naleśnikiem smakuje wybornie, jeśli są osoby które obserwują mojego bloga znajdą przepis na moje wczorajsze naleśniki. Mi tak rosół bardzo smakował mąż zjadł dwie porcje jedną z naleśnikiem a drugą z makaronem i powiedział że rosół rewelacja zaś syn chciał z makaronem. Polecam każdemu kto jeszcze nie jadł takiej wersji rosołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować