Rosół z pulpecikami

4.51 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Podany z pulpecikami staje się bardzo sycącą zupą.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rosół:
    kawałek wołowiny z kością,
    ćwiartka z kurczaka, kaczki lub gęsi,
    włoszczyzna do rosołu ( marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula),
    ok. 2 litry wody,
    Pulpeciki:
    ok 500 g mięsa mielonego drobiowego,
    1 bułka (namoczona w białym winie i odciśnięta),
    żółtko,
    1 łyżeczka startego selera lub drobno posiekana natka pietruszki lub selera,
    ząbek czosnku,
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Pulpety

Rosół z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. rosół:
    Cebulę kroimy na pół. Jedną połówkę przypalamy lekko nad palnikiem (nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu ). Do drugiej połówki wbijamy 3-4 goździki. Wszystkie składnikami dajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał przez około 120 min. Od czasu do czasu dolewamy łyżkę zimnej wody. Po ugotowaniu rosół przecedzamy.
    2. pulpeciki:
    Do mięsa mielonego dodajemy składniki, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min (najlepiej sprawdzić jedną kuleczkę czy w środku jest już ugotowana).
    3. Do talerza dajemy makaron, pulpeciki i zalewamy rosołem. Możemy dodać ugotowaną marchewkę i posypać natką pietruszki.

Porady

Takie pulpeciki możemy również przygotować z mięsa które zostało po gotowaniu rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.37 (167 ocen)

rosół

To może cię zainteresować