Podany z pulpecikami staje się bardzo sycącą zupą.
2 godz. 30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Rosół:
kawałek wołowiny z kością,
ćwiartka z kurczaka, kaczki lub gęsi,
włoszczyzna do rosołu ( marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula),
ok. 2 litry wody,
Pulpeciki:
ok 500 g mięsa mielonego drobiowego,
1 bułka (namoczona w białym winie i odciśnięta),
żółtko,
1 łyżeczka startego selera lub drobno posiekana natka pietruszki lub selera,
ząbek czosnku,
sól, pieprz do smaku,
Rosół z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. rosół:
Cebulę kroimy na pół. Jedną połówkę przypalamy lekko nad palnikiem (nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu ). Do drugiej połówki wbijamy 3-4 goździki. Wszystkie składnikami dajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał przez około 120 min. Od czasu do czasu dolewamy łyżkę zimnej wody. Po ugotowaniu rosół przecedzamy.
2. pulpeciki:
Do mięsa mielonego dodajemy składniki, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min (najlepiej sprawdzić jedną kuleczkę czy w środku jest już ugotowana).
3. Do talerza dajemy makaron, pulpeciki i zalewamy rosołem. Możemy dodać ugotowaną marchewkę i posypać natką pietruszki.
Porady
Takie pulpeciki możemy również przygotować z mięsa które zostało po gotowaniu rosołu.
Komentarze