Rosół domowy z ostrą papryczką

4.99 (160 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smaczna, nieodzowna zupka na codzienny i świąteczny obiad. Smak z dzieciństwa.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg mięsa z kury domowej
    1/2 kg mięsa wołowego
    500 g marchewki
    250 g pietruszki
    100 g selera
    100 g cebuli
    10 ziaren pieprzu
    sól, przyprawa uniwersalna
    zielona natka pietruszki
    1 mała ostra papryczka
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół domowy z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na rosół 1. Mięso dokładnie myjemy. Wlewamy zimną wodę.
    Gotujemy na małym ogniu, ok. 1 1/2 godz.
    Zbieramy szumowiny.
  • warzywa na rosół 2. Obieramy, myjemy warzywa.
    Cebulę przypalamy.
    Dodajemy papryczkę.
  • gotowanie rosołu 3. Po zagotowaniu rosołu, zmniejszamy palnik, do minimum.
    Gdy mięso jest prawie miękkie, wkładamy pokrojone warzywa. Wsypujemy sól.
  • rosół 4. Gotujemy na bardzo wolnym gazie, palnik powinien tylko "mrugać".
  • ugotowany rosół 5. Po ugotowaniu, rosół przecedzamy.
    Gorący rosół podajemy z makaronem lub ryżem na sypko, albo z francuskimi kluseczkami.
    Na talerzu posypujemy rosół posiekaną zieleniną.
  • rosół z makaronem 6. Smacznego :)

Porady

Mięso wołowe do mojego rosołku, najlepsze to szponder, pręga. Gdy nie mamy kury domowej, możemy dodać tłustszego kurczaka. Szumowiny zbieramy, gdy się pojawią, najlepiej przed zagotowaniem. Mięso możemy mrozić. Przed gotowaniem- nie rozmrażamy. Dla zaostrzenia smaczku rosołu, dodają ostrą papryczkę, a zaaromatyzowania- grzybki suszone. Rosół, to bardzo zdrowa, pożywna zupa, np przy przeziębieniu. Dla dzieci i dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Włoszczyzna Warzywa Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować