Rolady drobiowe z kaszą w sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

Te danie to kolejne moje kulinarne odkrycie.Smaki wprost wariują .Kasza nie smakuje jak ta z dzieciństwa a jak rarytas zamknięty w tak soczystym mięsie o wyśmienitym słodkim, śliwkowym posmaku że tryska w ustach.Danie godne świątecznego stołu :)

Składniki:

  • (Na 4 porcję)

    Składniki podstawowe z zestawu:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    100g. kaszy gryczanej (1 woreczek)
    100g. suszonych śliwek(1/2 opakowania)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 średniej wielkości marchewka

    Składniki robocze:
    2 łyżki masła
    1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
    sól,pieprz

    Do dekoracji:
    suszone śliwki,marchew
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady drobiowe z kaszą w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbite piersi 1. Mięso dokładnie umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.
    Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż nie rozcinając do końca by powstał duży płat.
    Mięso rozbić tłuczkiem(najlepiej przez folię spożywczą) uważając by go nie podziurawić,oprószyć sporą ilością soli i pieprzu od strony nakładania farszu.
  • zwijanie rolad 2. Kasże gryczaną ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
    Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach,wymieszać z kaszą.
    Na płaty mięsa nakładać po całości obfitą ilość nadzienia.
    Nałożyć najpierw krótsze boki do środka a następnie zwinąć rolady w rulon.Można brzegi spiąć wykałaczkami by w trakcie pieczenia się nie rozeszły.
    Przełożyć je do naczynia żaroodpornego by chwilę odpoczęły i przeszły smakami.
  • 3.
    W tym czasie śliwki pokroić na cztery części.
    W garnu/rondelku rozgrzać masło ,dodać śliwki.Zmniejszyć ogień,zostawić je na 3-5 min co chwila mieszając by masło nabrało śliwkowego smaku.
    Po tym czasie wlać rosół/bulion,wymieszać,zostawić do zagotowania.
    Gorącym sosem zalać rolady.
  • upieczone rolady 4. Piekarnik nagrzać do 180st.Mięso piec pod przykryciem przez 30 min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,przekręcić rolady na drugą stron piec kolejne 10-15 min.W między czasie mięso podlewać sosem.
  • 5. Gotowe rolady pokroić w plastry,polać obficie sosem śliwkowy.Podawać z surówką z czerwonej, białej kapusty lub z ogórkami korniszonymi/kiszonymi.Można także podać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i polaną wytworzonym sosem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować