Kurczak w sosie śliwkowym

4.44 (161 ocen)

Byłam bardzo ciekawa połączenia słodkich powideł i ketchupu. Wyszedł fantastyczny słodko-pikantny sos, który sprawia, że mięso jest kruche i ma bardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Dodatkowo to danie robi się naprawdę bardzo szybko, a to dla mnie ważne.

Składniki:

  • 1) 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    2) 3 cebule
    3) 10 łyżek pikantnego ketchupu
    4) 8 łyżek powideł śliwkowych
    5) łyżka octu
    6) sól, pieprz
    7) 2 łyżki Vegety
    8) 2 łyżki cukru
    9) łyżka ostrej papryki
    10) 50 ml wody
    11) mąka do obtoczenia mięsa
    12) olej
Wystaw ocenę:

4.44 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w półplasterki.
  • 2. Przygotowujemy sos: łączymy następujące składniki: cebulę, ketchup, powidła, ocet, 2 łyżki cukru, 2 łyżki Vegety, wodę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm.
  • 4. Mąkę mieszamy z papryką i obtaczamy w niej kawałki kurczaka.
  • 5. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Następnie zapiekamy w piekarniku około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować