Roladki z polędwicy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    500 g wiśni
    6 plastrów boczku wędzonego
    sól, pieprz
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka sosu balsamico
    cynamon, kardamon
    6 gałązek mięty
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka oregano i bazylii
    1/3 opakowania sera feta
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z polędwicy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwica z czereśniami i serem 1. Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno.
  • polędwiczki owinięte w boczek 2. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką.
  • roladki smażone 3. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku.
  • składniki na sos 4. Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok który odsączyliśmy, częśc soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku. Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę. Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Polędwica wieprzowa Sery Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować