Wiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową.
Roladki z polędwicy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno.
2.Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką.
3.Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku.
4.Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok który odsączyliśmy, częśc soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku. Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę. Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.
Komentarze