Warkocz z polędwicy wieprzowej

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Propozycja na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale nie tylko. Warkocz świetnie się prezentuje, a podany z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem grzybowym doskonale smakuje.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
    1/3 papryki czerwonej
    1/3 papryki żółtej
    1/3 papryki zielonej
    10 plastrów dłuższego boczku wędzonego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    odrobina oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Polędwica

Warkocz z polędwicy wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Polędwicę myjemy i nacinamy wzdłuż (ale nie do końca), by powstały 3 węższe. Na każdą "odnogę" nakładamy po kilka paseczków kolorowej papryki i owijamy boczkiem. Przeplatamy ze sobą tak, by powstał warkocz. Gotowy posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno przetartym w dłoniach rozmarynem oraz solą morską i kolorowym pieprzem.
  • Warkocz 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podpiekamy nasz warkocz z jednej i drugiej strony. Przyrumieniony przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Papryka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować