Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem

  • wyświetlono: 12741 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Skusiłam się nadziać polędwiczki, zrobiłam je w trzech smakach i wszystkie okazały się doskonałe, więc polecam :)Ta z nadzieniem z białej kiełbasy po przestudzeniu poszła w mig jako wędlina na kanapki, nawet nie zdążyłam zdjęcia zrobić, dwie pozostałe sprawdziły się jako danie obiadowe :)

1545998009610

Składniki

3 większe polędwiczki wieprzowe
2 surowe kiełbaski białe po ok. 100 g
400 g pieczarek + łyżka masła + sól i pieprz + ok. 60 ml. słodkiej śmietanki 18 %
+ 2 jaja ugotowane na twardo + 2 garści posiekanego szczypioru
pozostałe:
ryż jaśminowy w torebkach (po 100 g), licząc 1/3 tor. ugotowanego ryżu na osobę
dowolne warzywa mrożone mniej więcej 2 garści na torebkę ryżu
olej do przysmażenia ryżu z jarzynami
inne:
masło do zrumienienia polędwiczek
do sosu: ulubione przyprawy, mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczki wieprzowe z nadzieniem

  • 1. 1. Najpierw zrobić farsz: pieczarki przesmażyć do utraty płynów, dodać śmietankę i dalej dusić, po ostudzeniu wymieszać ze startymi jajkami i posiekanym szczypiorem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

    2. Polędwiczki nakroić wzdłuż uważając aby nie przedziurawić mięsa.

    3. Rozbić delikatnie przez folię spożywczą, która zapobiegnie powstaniu dziur w mięsie jak i zabrudzeniu ścian i blatu kuchennego.
    4. Powierzchnię rozklepanych polędwiczek spryskać zimną wodą, posypać lekko solą i pieprzem.
    Przy wersji pierwszej płat wysmarować mięsem wyciśniętym z białej kiełbasy
    przy drugiej całość posmarować farszem z pieczarek….
    przy trzeciej mięso z kiełbasy rozsmarować na całość płatu, a farsz z pieczarek nałożyć dość obficie z brzegu z którego będziemy zwijać.

    5. Mięso dokładnie i w miarę ścisło zrolować i zawinąć w folie spożywczą.
    Włożyć do szerokiego naczynia, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut od momentu zagotowania, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż do ostudzenia.

    6. Po tym czasie folię zdjąć, polędwiczki zrumienić na maśle, przełożyć do tego samego ale pustego naczynia, podlać trochę bulionem lub osoloną wodą, dodać farsz pieczarkowy który ew. pozostał i dusić bez przykrycia jeszcze 10 minut, przed końcem można zagęścić sos mączką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody.

    7. W czasie kiedy polędwiczki „dochodzą”, ugotować ryż krócej niż podane na opakowaniu, ma być półtwardy, przelać zimną wodą i po osączeniu wsypać na patelnię z odrobiną oleju, dodać mieszankę warzywną, doprawić do smaku i utrzymywać na ogniu aż wszystko będzie gotowe do podania.

    8. Gorące polędwiczki pokroić ostrym nożem, podać na półmisku z ryżem.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadobiad świątecznypolędwiczki nadziewanerolady z polędwiczek

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

To jest najlepsza potrawa z polędwiczek...

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Dodane przez: evita0007

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Całonocne marynowanie mięsa sprawiło...

image-1rn30t1

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Kiedy trwa sezon na kurki, rodzina...

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

Polędwiczkę wieprzową głównie piekę,...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne, delikatne i soczyste...

Rolada z polędwiczki  wieprzowej z oscypkiem

Dodane przez: bogusia82

Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem

Bardzo smaczna rolada z polędwiczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE