Roladki z polędwicy wieprzowej

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
    2 ząbki czosnku
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    200 g mozzarelli w kulce
    200 g szynki parmeńskiej
    olej do smażenia

    Sos:
    80 ml gęstej śmietany 30%
    1 łyżka octu balsamicznego
    szczypta cukru

    Purre:

    0,5 kg mącznych ziemniaków
    sól i pieprz
    obrany ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    0,5 szklanki mleka
    100 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Roladki z polędwicy wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purre: Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W między czasie w rondelku podgrzać mleko, wrzucić do niego obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe i tymianek. Całość zagotować, zdjąć z ognia, zakryć rondelek pokrywką i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć przyprawy z rondelka i wyrzucić. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na purre. Do gorącego purre dodawać po kawałku zimnego masła i energicznie wmieszać je do masy. Zagotować mleko i wmieszać stopniowo do purre, aż do zupełnego wchłonięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
  • 2. Roladki: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mozzarellę pokroić w plasterki średniej grubości. Polędwicę pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym filecie, na jednej połówce, położyć plasterek mozzarelli i złożyć na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. Zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej, tak aby powstała roladka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki po 2 minuty z każdej strony. Dłuższe smażenie mięsa może spowodować jego twardnienie. Zdjąć roladki z patelni i przełożyć na talerz. Talerz można przykryć folią aluminiową dla utrzymania temperatury polędwiczek.
  • 3. Sos: Trzymając patelnię na ogniu wlać śmietanę, ocet balsamiczny, szczyptę cukru i zagotować. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.

    Roladki podawać z przygotowanym wcześniej kremowym purre z ziemniaków polane sosem z octu balsamicznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Polędwica wieprzowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować