Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie.
30 min
Składniki:
1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
200 g mozzarelli w kulce
200 g szynki parmeńskiej
olej do smażenia
Roladki z polędwicy wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Purre: Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W między czasie w rondelku podgrzać mleko, wrzucić do niego obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe i tymianek. Całość zagotować, zdjąć z ognia, zakryć rondelek pokrywką i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć przyprawy z rondelka i wyrzucić. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na purre. Do gorącego purre dodawać po kawałku zimnego masła i energicznie wmieszać je do masy. Zagotować mleko i wmieszać stopniowo do purre, aż do zupełnego wchłonięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
2.Roladki: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mozzarellę pokroić w plasterki średniej grubości. Polędwicę pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym filecie, na jednej połówce, położyć plasterek mozzarelli i złożyć na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. Zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej, tak aby powstała roladka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki po 2 minuty z każdej strony. Dłuższe smażenie mięsa może spowodować jego twardnienie. Zdjąć roladki z patelni i przełożyć na talerz. Talerz można przykryć folią aluminiową dla utrzymania temperatury polędwiczek.
3.Sos: Trzymając patelnię na ogniu wlać śmietanę, ocet balsamiczny, szczyptę cukru i zagotować. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.
Roladki podawać z przygotowanym wcześniej kremowym purre z ziemniaków polane sosem z octu balsamicznego.
Komentarze