Polędwiczki ze szparagami w szynce parmeńskiej

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit

Proste, bardzo smaczne i efektowne danie na obiad. Zrobiłam je któregoś razu i teraz wszyscy się o nie upominają.

Składniki:

  • 1) 1 polędwiczka wieprzowa
    2) zielone szparagi - ok. 8 szt.
    3) 8 plastrów szynki parmeńskiej
    4) ok. 16 śliwek suszonych
    5) sól, pieprz biały
    6) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Polędwiczki ze szparagami w szynce parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości około 1,5-2 cm. Delikatnie rozbijamy i oprószamy pieprzem i solą.
  • 2. Szparagi myjemy i oczyszczamy odłamując twarde części. Obgotowujemy je we wrzącej lekko osolonej wodzie przez 3 minuty i wyjmujemy.
  • 3. Na plastrze polędwiczki układamy szparaga i dwie (lub więcej jeśli się zmieszczą) śliwki suszone, ciasno zwijamy. Taką roladkę zawijamy w szynkę parmeńską. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż mięso się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Śliwki Szparagi Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05_2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować