Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

  • wyświetlono: 1525 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mega ostre nadzienie w słonince, mielona wołowina z udźca i chude podgardle wieprzowe umieszczone w osłonce białkowej o średnicy 100 mm . Do nadzienia oprócz soli użyłem mielonej ostrej, wędzonej papryki, czosnek i pieprz biały. Smak super ostry. :)

Czarek
  • 30 porcje
  • 50400min
  • Średni

Składniki

Słonina 50 dag płat o grubości 1 cm
chude podgardle lub boczek 40 dag
udziec wołowy 60 dag

Potrzebować będziemy również:

osłonka białkowa 0,4 m
przędza wędliniarska 1,5 m

Przyprawy:

peklosól 10 g
papryka ostra wędzona 1 łyżka stołowa
papryka słodka wędzona 1 łyżka stołowa
pieprz biały 4 g
pieprz ziołowy 2 g
czosnek 5 g
majeranek 1 łyżka stołowa
sól warzona, niejodowana - do natarcia płata słoniny

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

  • image-0ifyjyp1. Z kawałka słoniny wycinamy cienki płat o grubości 1 cm, nacieramy z obu stron solą warzoną, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona2. Podgardle lub boczek bez skóry, najlepsze chudsze, mielimy przez sito 8 mm.
    Mięso wołowe mielimy przez sitko 4 mm. Zmielone mięso wołowe i podgardle mieszamy z peklosolą, przyprawami i wstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 48 godzin. Codziennie wyrabiamy farsz dwa razy po kilka minut.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona3. Po 48 godzinach z opłukanego z soli płata słoniny robimy rulon i wkładamy go do wymoczonej osłonki białkowej o średnicy 100-120 mm . Środek rulonu wypełniamy farszem, ubijamy ścisło (ja użyłem do ubijania tłoczka od strzykawki dużej). Po obu stronach rulonu ze słoniny dodajemy wycięte ze słoniny plastry, jeden na końcówkę rulonu, drugi na początek rulonu, tak żeby z obu stron farsz był zakryty słoniną.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona4. Osłonkę z tak przygotowaną roladą ze słoniny mocno zawiązujemy z obu stron i osznurowujemy jak szynkę.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona5. Wędzimy w tradycyjnej wędzarni zimnym dymem (30 st.C 2-3 dni, po 3 godziny dziennie), ja wędziłem w garnku, w którym wędzi się w wyższej temperaturze, 50-60 stopni Celsjusza 3 godziny, na zrębkach olchy.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona6. Po uwędzeniu studzimy w przewiewnym miejscu, umieszczamy w zrobionej z deseczek prasce. Wstawiamy do lodówki na dobę. Po sprasowaniu najlepiej zamrozić na kilka tygodni żeby słonina skruszała.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona7. Rolada w przekroju.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona8. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuroladasłoninawędlinydomowe_wędlinyrolada_ze_słoninypikantna_rolada

Komentarze

Podobne przepisy

rolada z boczku

Dodane przez: Maggie79

Rolada z boczku pieczona

Rolada z boczku - pieczona, doprawiona...

Rolada drobiowa w galarecie z szynkowaru

Dodane przez: bienpyt

Rolada drobiowa w galarecie z szynkowaru

Dla smakoszy wędlin domowych, super...

schab

Dodane przez: elapolo

Schab z nadzieniem orzechowo-koperkowym

Taki schab polecam podać podczas...

Wędzona pierś z kaczki

Dodane przez: Joanna Kryla

Wędzona pierś z kaczki

Mój pomysł na domową wędlinę. Tak...

konserwa ze słoika

Dodane przez: Mariola123

MIĘSO ZE SŁOIKA Z GALARETKĄ

Mięso ze słoika smakuje wybornie,...

image-0sgmfn8

Dodane przez: wiesiołek

Rolada z boczku na kanapki

Bardzo lubimy taką roladkę i chociaż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE