Wędzona pierś z kaczki

4.48 (210 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój pomysł na domową wędlinę. Tak przygotowana pierś jest soczysta, pachnąca a przede wszystkim dużo, dużo zdrowsza niż kupne wędliny. Doskonała na

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg piersi z kaczki
    2 łyżeczka soli peklującej
    4 łyżeczka soli kuchennej
    1 łyżeczka majeranku
    kilka ziaren jałowca
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
    kilka ząbków czosnku
    2 litry zimnej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (210 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzona pierś z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć i osuszyć. Do wody dodać wszystkie przyprawy i obrane posiekane w plasterki ząbki czosnku. Piersi zalać marynatą i zostawić w niej na trzy dni. Następnie wyciągnąć piersi z zalewy i osuszać przez jeden dzień. (inaczej piersi będą się gotować nie wędzić). Wędzić w wędzarni przez 6 godzin pilnując temperatury- musi wynosić 60 stopni C. Do wędzenia użyłam jabłoni i zrębków wędzarniczych. Tak przygotowanej wędliny już nie parzę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować