Rogale z pikantnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na 15 minut, aby wyrosły. Po tym czasie do mąki dodaje zaczyn, wodę, margarynę, jajko i sól. Zagniatam sprężyste ciasto. Odstawiam i nakrywam ściereczką.
2.Na maśle szklę pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaje mięso i podsmażam, dodaję obgotowane i pokrojone grzyby, podsmażam. Doprawiam przyprawą do mięs, suszonymi pomidorami, sola i pieprzem, mieszam. Zestawiam z kuchenki, dodaję posiekany szczypior i lubczyk, mieszam.
3.Gdy ciasto już wyrośnie, jeszcze raz zagniatam. Dziele na 3 części, robię kulę, każdą wałkuję i dzielę na 4. Układam farsz i zwijam rogale.
4.Układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuję mieszanką ziaren i piekę 25 minut w temp. 180 stopni, aż się zrumienią.
Komentarze