Rolada ze śliwkami duszona w warzywach

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pyszne danie główne na co dzień i od święta.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wieprzowina łopatka: 600 gramów
    - śliwki suszone: 100 gramów
    - rodzynki: 1 łyżka
    - gorczyca: 1 szczypta
    - kolendra: 1 szczypta
    - kminek: 1 szczypta
    - majeranek: 1 szczypta
    - papryka mielona słodka: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - bulion: 500 mililitrów
    - marchew: 3 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - jałowiec ziarna: 5 sztuk
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - mąka: 1 łyżka
    - tłuszcz do smażenia -smalec: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - słodka papryka: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Rolada ze śliwkami duszona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę przekroić tak by powstał jeden duży płat, Przyprawy oprócz jałowca wymieszać i najlepiej utłuc w moździerzu, posypać mięso.
    Ułożyć na mięsie śliwki i rodzynki, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczkami lub obwiązać mocnym sznurkiem.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć roladę dookoła, dodać cebulę grubo pokrojoną , przysmażyć chwilę i podlać bulionem.
    dodać sos sojowy i jałowiec, oraz pokrojone w słupki marchewki. Dusić pod przykryciem ok godzinę, od czasu do czasu obracać roladę.
    Pod koniec wyjąć roladę i marchewki, dodać koncentrat i papryczkę (można wyłowić jałowiec) Podprawić sos rozrobioną w odrobinie wody mąką i zmiksować sos blenderem.
    Rolady podawać z duszoną marchewką i kluskami śląskimi krojone w plastry, polewać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koncentrat pomidorowy Marchewka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować