Pyszna i ciekawie wygląda, na pewno zachwyci każdego
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasta:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
Szczypta soli
Masa:
Kostka masła
3 łyżki cukru pudru
2 duże chałwy w batoniku
Dodatkowo
Po 2 galaretki w 3 kolorach u mnie czerwona, żółta i niebieska
Pusta butelka po napoju o pojemności 1 litra
Rolada witrażowa z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i mąkę, zmiksować. Wyłożyć na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 160stopni przez 12 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 pojemności wody podanej na opakowaniu. Każdą odzielnie. Do butelki wlewamy 1 kolor galaretki, butelkę kładziemy płasko i czekamy aż galaretką stężeje. Następnie wlewamy kolejną galaretke lekko odwracając butelkę tak by z galaretek powstały trójkąty. Na końcu wlewamy ostatnią galaretke. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Masa: masło ucieramy z cukrem pudrem i chałwa na jednolitą masę. Rozwijamy ciasto, smarujemy masą. Butelkę odcinamy od góry i dołu. Nożyczkami delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostrożnie wyjmujemy rulon z galaretek. Wykładamy na masę, zwijamy roladę. Zawijamy w folię spożywczą i dobrze chłodzimy. Na końcu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem .
Porady
Krem chałwowy możemy zastąpić czekoladowym, zamiast chałwy dodajemy czekoladowy krem do chleba.
Komentarze