Rolada witrażowa z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna i ciekawie wygląda, na pewno zachwyci każdego

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    Szczypta soli
    Masa:
    Kostka masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 duże chałwy w batoniku
    Dodatkowo
    Po 2 galaretki w 3 kolorach u mnie czerwona, żółta i niebieska
    Pusta butelka po napoju o pojemności 1 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada witrażowa z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z kremem 1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i mąkę, zmiksować. Wyłożyć na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 160stopni przez 12 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 pojemności wody podanej na opakowaniu. Każdą odzielnie. Do butelki wlewamy 1 kolor galaretki, butelkę kładziemy płasko i czekamy aż galaretką stężeje. Następnie wlewamy kolejną galaretke lekko odwracając butelkę tak by z galaretek powstały trójkąty. Na końcu wlewamy ostatnią galaretke. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Masa: masło ucieramy z cukrem pudrem i chałwa na jednolitą masę. Rozwijamy ciasto, smarujemy masą. Butelkę odcinamy od góry i dołu. Nożyczkami delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostrożnie wyjmujemy rulon z galaretek. Wykładamy na masę, zwijamy roladę. Zawijamy w folię spożywczą i dobrze chłodzimy. Na końcu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem .

Porady

Krem chałwowy możemy zastąpić czekoladowym, zamiast chałwy dodajemy czekoladowy krem do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować