sezamowiec z kremem chałwowym

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wypasione ciacho dla entuzjastów chałwy, sezamu i kokosu, smaki współgrają ze sobą jak w niezłej kapeli. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.Wypiek nie jest za słodki, taki w sam raz i obłędnie chrupiący sezamkowo :))

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    5 żółtek
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    200 gramów zimnego masła lub margaryny

    masa sezamowa:
    200 gramów ziaren sezamu
    50 gramów masła lub margaryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru pudru (z małą górką)

    krem chałwowy:
    200 gramów masła lub margaryny
    250 gramów chałwy czystej, bez dodatków (miałam słonecznikową - waniliową)

    beza kokosowa:
    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    150 gramów wiórków kokosowych

    dodatkowo:
    400 gramów kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Sezamowiec z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche.
    Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.

    Dzielimy je na dwie części.

    Masa sezamowa.
    Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
    Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto schładzamy.

    Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.
    Masa bezowa.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

    Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
    Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta.



  • 2. Masa chałwowa.
    Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
    Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.
    Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.

    Ciasto wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.

Porady

Ciasto najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Śliwki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować