Rolada kawowa z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    10 dag cukru trzcinowego brązowego
    10 dag mąki tortowej
    2 łyżki kakao naturalnego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy

    Krem chałwowy:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    20 dag sera mascarpone
    10 dag chałwy waniliowej
    1 łyżka cukru pudru

    Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka
    1 dowolna galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Ciasto z kremem Desery Kawy

Rolada kawowa z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.

    Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.

    Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na grubsze paski.
  • 2.
    Krem chałwowy:
    Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści.
    Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,
    Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować