Smaczna dla wielbicieli ciast szpinak-owych rolada z wędzonym łososiem i twarożkiem czosnkowym. Roladę robiłam trzeci raz ponieważ zasmakowała mojej rodzince.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 szt.,
sól szczypta,
mąka pszenna 3 łyżki,
szpinak mrożony 450 g,
czosnek 2 ząbki,
przyprawa uniwersalna do smaku,
pieprz do smaku,
twarożek czosnkowy 1 op.,
łosoś wędzony około 200 g (u mnie brzuszki wędzone bo je lubimy)
Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli z 5 jaj.
Do ubitej piany cały czas ubijając dodać żółtka,następnie przesiać 3 łyżki mąki,rozmrożony odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników.
Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem oraz przyprawą uniwersalną.
Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 - 170 stopniach około 15 minut.
Po upieczeniu zawinąć w ściereczkę do wystudzenia.
Na wystudzony biszkopt rozsmarować twarożek czosnkowy.
Na jednym brzegu ułożyć wzdłuż dłuższego boku kawałki łososia wędzonego i zwinąć w roladę.
Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Komentarze