Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić na sitku z nadmiaru wody. W garnku rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, i wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wlać do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut.
2.Po upieczeniu roladę wyłożyć na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnąć papier do pieczenia i zawinąć w ściereczkę w kształt rolady. Odstawić do wystudzenia.
3.Oba serki dokładnie mieszamy. Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć na ściereczce, posmarować serkami, wyłożyć plastry łososia wędzonego, a potem wszystko razem ciasno zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę owinąć papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc.
Komentarze