Rolada szpinakowa z łososiem

4.5 (152 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam ją jako przystawkę na rodzinne uroczystości.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
    200 g wędzonego łososia,
    3 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mąki pszennej,
    4 jajka
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    150 g serka kremowego śmietankowego Almette,
    150 g serka kremowego chrzanowego Almette
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada 1. Szpinak rozmrozić na sitku z nadmiaru wody. W garnku rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, i wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wlać do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut.
  • Rolada 2. Po upieczeniu roladę wyłożyć na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnąć papier do pieczenia i zawinąć w ściereczkę w kształt rolady. Odstawić do wystudzenia.
  • Rolada 3. Oba serki dokładnie mieszamy. Zimne ciasto szpinakowe rozwinąć na ściereczce, posmarować serkami, wyłożyć plastry łososia wędzonego, a potem wszystko razem ciasno zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę owinąć papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować