Rolada schabowa z warzywami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Znajdą się tutaj miłośnicy roladek schabowych? Dzisiaj upiekłam jedną roladę z mieszanką warzyw z dodatkiem sera i muszę nieskromnie przyznać, że całość przerosła moje wszelkie oczekiwania. Delikatne, lekko pikantne warzywa, które podczas pieczenia wymieszały się z serem camembert, otulone schabem, który zrobił się mięciutki, dzięki temu, że roladę zapiekłam w rękawie do pieczenia. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i Wam polecam spróbować i ocenić

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 800g schabu
    – 1 cebula (150g)
    – 1 marchewka (170g)
    – 1 cukinia (200g)
    – 1 papryka (100g)
    – 7 pieczarek (150g)
    – 1op sera camembert
    – 1 pęczek koperku
    – 4 ząbki czosnku
    – 1 łyżeczka curry
    – 1 łyżeczka pieprzu
    – sól wg smaku
    – przyprawy wg smaku
    – 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Rolada schabowa z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na osiem 100-gramowych kotletów, bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut.
    W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
    Na patelni rozgrzać olej, cebulę podsmażyć do miękkości, dodać paprykę, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie dodać resztę warzyw, smażyć do miękkości. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plastry, drobno posiekany koperek, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
    Rozłożyć kotlety na macie silikonowej lub na folii spożywczej w dwa rzędy jeden nad drugim (po 4 kotlety w jednym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Wyłożyć mieszankę warzywną na środek płatów mięsa, wyrównać, na warzywa wyłożyć plastry sera i zawinąć całość w roladę, pomagając i przytrzymując mięso matą lub folią. Roladę przełożyć ostrożnie do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Roladę podałam z kaszą jęczmienną, którą podsmażyłam na maśle klarowanym i ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Było pysznie, a nawet bardzo pysznie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować