Rolada schabowa z warzywami i serem

  • wyświetlono: 318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Znajdą się tutaj miłośnicy roladek schabowych? Dzisiaj upiekłam jedną roladę z mieszanką warzyw z dodatkiem sera i muszę nieskromnie przyznać, że całość przerosła moje wszelkie oczekiwania. Delikatne, lekko pikantne warzywa, które podczas pieczenia wymieszały się z serem camembert, otulone schabem, który zrobił się mięciutki, dzięki temu, że roladę zapiekłam w rękawie do pieczenia. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i Wam polecam spróbować i ocenić

Armine Asatryan
  • 4 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

– 800g schabu
– 1 cebula (150g)
– 1 marchewka (170g)
– 1 cukinia (200g)
– 1 papryka (100g)
– 7 pieczarek (150g)
– 1op sera camembert
– 1 pęczek koperku
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka pieprzu
– sól wg smaku
– przyprawy wg smaku
– 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada schabowa z warzywami i serem

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na osiem 100-gramowych kotletów, bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut.
    W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
    Na patelni rozgrzać olej, cebulę podsmażyć do miękkości, dodać paprykę, smażyć przez około 3-5 minut. Następnie dodać resztę warzyw, smażyć do miękkości. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plastry, drobno posiekany koperek, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
    Rozłożyć kotlety na macie silikonowej lub na folii spożywczej w dwa rzędy jeden nad drugim (po 4 kotlety w jednym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Wyłożyć mieszankę warzywną na środek płatów mięsa, wyrównać, na warzywa wyłożyć plastry sera i zawinąć całość w roladę, pomagając i przytrzymując mięso matą lub folią. Roladę przełożyć ostrożnie do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Roladę podałam z kaszą jęczmienną, którą podsmażyłam na maśle klarowanym i ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Było pysznie, a nawet bardzo pysznie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoschabwieprzowinaobiadschab pieczonyzdrowomięso pieczonepieczonefit

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kotlety schabowe zawijane z pieczarkami i...

Delikatne i soczyste roladki schabowe...

image-09k1w59

Dodane przez: Di bloguje

Roladki schabowe z ketchupem i żółtym serem

Pyszna propozycja na dość szybki...

Rolada schabowa z kaparami

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada schabowa z kaparami

Rolada schabowa nadziewana mięsem...

rolada z porem i serem

Dodane przez: aniak

Rolada z porem i serem

Polecam przepyszną roladę na Świąteczny...


Schabowe zapiekane z warzywami

Dodane przez: Martyna1991

Schabowe zapiekane z warzywami

Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany...

schab

Dodane przez: Ewa Mróz

Rolada schabowa z porami

Pyszne, soczyste mięso w towarzystwie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE