Świąteczna rolada schabowa

4.44 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada ze schabu nadziana farszem z mięsa mielonego,przełożona plastrami sera,papryką i natką pietruszki. Idealna na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,3 kg schabu
    400 g mięsa mielonego z łopatki
    1/2 czerwonej papryki
    6 plasterków żółtego sera
    pęczek natki pietruszki
    ząbek czosnku
    sól
    świeżo mielony pieprz
    majeranek
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przekąski

Świąteczna rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przekrawać w poprzek,nie rozcinać do końca ,po rozłożeniu ma powstać duży płat mięsa. Mięso rozbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami.
    Mielone przyprawić,wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.
    Pietruszkę drobno posiekać,rozłożyć na rozbitym płacie schabu. Na pietruszce ułożyć plasterki sera ,na serze paski papryki. Delikatnie rozsmarować mielone i zwinąć roladę. Obwiązać sznurkiem,natrzeć jeszcze przyprawami i owinąć szczelnie folią aluminiową.
    Włożyć roladę do piekarnika nagrzanego do 200*C piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec przez 70 minut. Roladę zostawić w foli do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie usunąć sznurek i pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować