Świąteczna rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab przekrawać w poprzek,nie rozcinać do końca ,po rozłożeniu ma powstać duży płat mięsa. Mięso rozbić tłuczkiem i natrzeć przyprawami.
Mielone przyprawić,wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.
Pietruszkę drobno posiekać,rozłożyć na rozbitym płacie schabu. Na pietruszce ułożyć plasterki sera ,na serze paski papryki. Delikatnie rozsmarować mielone i zwinąć roladę. Obwiązać sznurkiem,natrzeć jeszcze przyprawami i owinąć szczelnie folią aluminiową.
Włożyć roladę do piekarnika nagrzanego do 200*C piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120*C i piec przez 70 minut. Roladę zostawić w foli do całkowitego wystygnięcia. Kiedy wystygnie usunąć sznurek i pokroić w plastry.
Komentarze