Rolada schabowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do posolonego wrzątku wrzucić marchewkę z groszkiem (wcześniej nie rozmrażać). Gotować do miękkości 5-7 minut. Odcedzić, przestudzić.
2.Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać tak, aby powstał duży płat, rozbić. Oprószyć solą, pieprzem, mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Przygotować nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszać z jajkiem, tartą bułką i natką pietruszki. Dodać marchewkę z groszkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać. Nadzienie rozsmarować na płacie mięsa. Uformować z niego roladę, związać nićmi kuchennymi. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć roladę z obu stron.
4.Podsmażoną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem na którym się smażyła. Piec ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. pod przykryciem. W czasie pieczenia polewać mięso tworzącym się wywarem. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięso się zrumieniło. Roladę podawać z jarzynką, np. z marchewką i groszkiem.
Komentarze