Rolada schabowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso naciąć wzdłuż i rozbić na cienki plaster. Natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekanym drobno czosnkiem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
2.Farsz: Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać jabłka pokrojone w kostkę, lekko poddusić. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Zestawić z ognia dodać chleb pokrojony na mniejsze części, bulion, jajko, masło i doprawić do smaku sola, pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia.
3.Farsz rozłożyć na mięsie równomiernie , zwinąć w rulon, można związać szurkiem. Przełożyć do naczynia żąroodpornego, podlać wodą i przykryć naczynie folią aluminiową. Pieczenie 1 godz, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z wytworzonego soku można zrobić sos.
Komentarze