ROLADA SCHABOWA Z JABŁKAMI

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolady mają to do siebie że zawsze możemy nimi zaskoczyć naszych gości a do tego są smaczne i proste w przygotowaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 60 dag schabu
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku

    Farsz:
    2 jabłka
    1 kromka czerstwego chleba
    1 jajko
    sól, pieprz
    1 łyżka masła
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1/3 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso naciąć wzdłuż i rozbić na cienki plaster. Natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz posiekanym drobno czosnkiem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
  • 2. Farsz: Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać jabłka pokrojone w kostkę, lekko poddusić. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Zestawić z ognia dodać chleb pokrojony na mniejsze części, bulion, jajko, masło i doprawić do smaku sola, pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 3. Farsz rozłożyć na mięsie równomiernie , zwinąć w rulon, można związać szurkiem. Przełożyć do naczynia żąroodpornego, podlać wodą i przykryć naczynie folią aluminiową. Pieczenie 1 godz, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z wytworzonego soku można zrobić sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować