Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki na 1-2 h Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
2.Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety.
Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera.
Zawijamy roladę.
3.Następnie obwiązujemy nicią i zawijamy w folię aluminiową.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia nalewamy około 200-300 ml wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190-200 stopni. Pieczemy około 2-2,5 h. Pod koniec rozchylając folię aby dać możliwość przypieczeniu się mięska.
Komentarze