Rolada Schabowa

4.44 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    około 1kg schabu
    400 gr mięsa mielonego
    1 jajo
    300 gr pieczarek
    1 cebula
    kawałek sera żółtego
    sól czosnkowa, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.44 (194 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25p26n1 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki na 1-2 h Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
  • image-0yqraoo 2. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety.
    Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera.
    Zawijamy roladę.
  • image-1y14baf 3. Następnie obwiązujemy nicią i zawijamy w folię aluminiową.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia nalewamy około 200-300 ml wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190-200 stopni. Pieczemy około 2-2,5 h. Pod koniec rozchylając folię aby dać możliwość przypieczeniu się mięska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować