Rolada makowa z białym kremem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatne ciasto w postaci rolady. Ciemny kwaskowy dżem i biały krem śmietankowy idealnie pasują smakiem i wyglądem do ciasta z makiem. Lekko schodzone ciasto i zwilżone dżemem i śmietaną jest super ciastem na świąteczny stół. Kaloryczne ciasto, ale święta to wyjątkowy czas.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 30x36 cm
    Składniki:
    4 duze jajka
    200 g mąki tortowej, przesianej
    200 g cukru
    2 łyżki suchego maku
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    2 łyżki gorącej wody
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    500 ml śmietanki 30%
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka gęstego dżemu z czarnej porzeczki bez ziarenek(u mnie domowy ).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada makowa z białym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać cukier ubić na sztywno. Do żółtek dodać ocet, wymieszać, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej wraz z gorącą wodą, delikatnie mieszać.
    Blaszkę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę posypac cukrem pudrem, zwinąć w papier i ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
    Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia się, przestudzić.
    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać delikatnie.
    Rozwiniętą roladę posmarować dżemem, potem białym kremem(część kremu zostawić do dekoracji), zwinąć roladę. Schłodzić. Wierzch posmarować na wierzchu dżemem, potem pozostałym kremem, udekorować białym kremem.

Porady

1.ciasto przed podaniem należy dorzecschłodzić 2.zamiast żelatyny można użyć rozpuszczoną galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować