Biszkoptowa rolada makowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada biszkoptowa z domową masą makową

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rolada:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa makowa:
    250 g maku
    50 g masła
    1/2 szklanki płynnego miodu
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej)
    2 i 1/2 szklanki mleka
    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    1/2 łyżki masła
    1 łyżka mleka
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa makowa:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
    Bakalie drobno siekamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
    Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

    Rolada:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
    Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.

    Wystudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.

    Polewa:
    Czekoladę topimy razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej.

    Roladę rozwijamy z foli spożywczej i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
    Przed podaniem kroimy w plastry.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Czekolada Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować