Biszkoptowa rolada makowa

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rolada biszkoptowa z domową masą makową

P6221168
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Rolada:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa makowa:
250 g maku
50 g masła
1/2 szklanki płynnego miodu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej)
2 i 1/2 szklanki mleka
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżki masła
1 łyżka mleka
płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowa rolada makowa

  • 1. Masa makowa:
    Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
    Bakalie drobno siekamy.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
    Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

    Rolada:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
    Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.

    Wystudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.

    Polewa:
    Czekoladę topimy razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej.

    Roladę rozwijamy z foli spożywczej i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
    Przed podaniem kroimy w plastry.
    Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptroladamakbakaliemasa makowaczekolada gorzkarolada biszkoptowaBOŻE NARODZENIE CIASTA

Komentarze

Podobne przepisy

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Rolada sezonowa, bo najlepszymi...

rolada

Dodane przez: Kasja1986

Rolada makowa

Puszyste ciasto biszkoptowe idealnie...

rolada z brzoskwiniami

Dodane przez: zbysiowa

Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami

Smaczna i prosta w wykonaniu rolada...

image-13mddqm

Dodane przez: wiesiołek

Rolada biszkoptowa z jagodami

Robiłam tort urodzinowy i przesadziłam...

Rolada biszkoptowa z makiem

Dodane przez: joanna30

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada. Idealna...

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: marta_gotuje

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przedstawiam Wam bardzo smaczną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE