1.CIASTO:
1. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej).
3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką.
4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h
NADZIENIE:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy.
3. Dzielimy na części na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę.
4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem.
5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 minut.
Komentarze