Rolada Makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

przepis na sprawdzoną roladę makową!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    400 g mąki
    50 g drożdży
    250 g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    1 szklanka śmietany
    1cukier waniliowy
    1 łyżka cukru

    MASA MAKOWA
    500 g masy makowej
    20 g  drożdży
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka marmolady lub dżemu wiśniowego
    1 łyżka bułki tartej
    1 białko
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    180 g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    100 g  posiekanych migdałów
    100 g  rodzynek namoczonych w wiśniówce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Makowiec

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: 
    1. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem.
    2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej). 
    3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką.
    4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h

    NADZIENIE:
    1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 
    2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 
    3. Dzielimy na części  na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę. 
    4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem.
    5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować