Makowa chmurka

4.46 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepszy makowiec zrobiony na podobieństwo Malinowej chmurki . Koniecznie musicie go zrobić na Święta:) Na kruchym spodzie upiekłam grubą warstwę makową. Wierzch to warstwa masy śmietanowej i oczywiście beza :) To jest pyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    100 g masła
    170 g mąki
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka

    warstwa makowa:
    300 g mielonego maku
    400 ml mleka
    150 g bakalii
    4 czubate łyżki mielonych orzechów
    5 łyżek miodu
    4 duże jajka (białka piana)

    beza:
    3 białka
    150 g cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    masa śmietanowa:
    250 g mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
  • 2. W garnku zagotować mleko, wsypać mak, dodać orzechy i bakalie, odstawić do ostygnięcia. dodać miód i żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dołożyć do maku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 40-50 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
  • 3. Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.
  • 4. Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę.
    Na całkowicie ostudzone ciasto z makiem wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować