Rolada makowa drożdżowa z bakaliami i lukrem

  • wyświetlono: 508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

nie moze jeJ zabraknąć na świątecznym stole:)

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe :
250 g mąki pszennej
oraz mąka do podsypywania podczas rowałkowywania ciasta
2 łyżki cukru
1\2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto drożdżowe :
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 mniejsze jajka
100 g miękkiego masła
MASA MAKOWA
15 dag maku
80 g rodzynek
100 dag orzechów włoskich
garść skórki pomarańczy
1 łyżeczka miodu
kilka kropel armomatu migdałowego
5 dag cukru
2 jajka
ciepła woda do zalania rodzynek

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
do dekoracji
rodzynki
pokruszone orzechy
skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada makowa drożdżowa z bakaliami i lukrem

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
    Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać.
    Rozczyn drożdżowy dodać do mąki i zmiksować żeby skłądniki sie połączyły .
    Następnie dodac jajka, wyrobic gładkie ciasto.
    Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Masa makowa:
    Rodzynki zalać ciepła wodą.
    Zółtka oddzielić od białek.
    Mak sparzyć , ostudzić , odsączyć na sitku i zmielić w maszynce.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku.
    Orzechy zmielić ( duze oczka), wymieszac z makiem, dodac też nasączone rodzynki
    miód, aromat migdałowy, a na koniec dodać ubite białka i delikatnie wszystko wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować, wyłożyć na nie masę makową , zostawiając około 2 cm wolnego brzegu i powoli i dokładnie zwinąć w rulon.
    Piec w 180 s C przez około 45-50 minut.
    Lukier:
    Cukier puder i gorącą wodę dokładnie rozetrzeć zewnętrzną stroną łyżki.
    Gotowa roladę makowa polać lukrem i udekorować j rodzynkami, orzechami i skórka pomarańczową ,
    Smacznego:)

Porady

składniki powinny byc w temp pokojowej .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoroladamakWigiliamakowiecświętaboże narodzenierolada drożdżowarolada makowa

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem...

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe....

ciasto drożdżowe

Dodane przez: elkaa13

Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką

Pyszne, mięciutkie, jego zapach...

Rolada makowa

Dodane przez: aniak4

Rolada biszkoptowa z masą makową

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem...

Wianek drozdżowy z makiem i bakaliami

Dodane przez: Krystyna32

Wianek drożdżowy z makiem i bakaliami

Pyszne ciasta i wbrew pozorom proste...

drożdzowe z makiem

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto drożdżowe z makiem i bakaliami

na każda okazje- polecam:)

Drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i...

Takie drożdżowe robiła moja babcia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE