Rolada drobiowa z indyka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna, domowa, smaczna bez konserwantów wędlina drobiowa z solanki. Idealna na kanapki zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,4 kg udźca z indyka(u mnie 2 sztuki, gdyż były małe porcje)
    1 łyżka soli kuchennej
    1 łyżka soli peklowej
    2 łyżki przyprawy do indyka
    Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach – po kilka sztuk
    Folia spożywcza do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Rolada drobiowa z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso oddzielić od kości, dobrze wypłukać, osączyć na durszlaku. 1,5 l wody zagotować, wystudzić, dodać sole, wymieszać by się rozpuściły. Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy bez przyprawy do indyka, zlać solanką, odstawić w chłodne miejsce na 2 dni(w tym czasie mięso przekręcać). Następnie mięso wyjąć z solanki, osączyć, natrzeć przyprawą do indyka, odstawić na 24 godziny do lodówki. Mięso uformować w roladę, osznurować, zawinąć w folię, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Po upieczeniu i przestudzeniu, odwinąć z folii, wystudzić, schłodzić w lodówce.

Porady

1.by skórka mięsa była dobrze zarumieniona warto pod koniec pieczenia odchylić folię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować