Delikatna, domowa, smaczna bez konserwantów wędlina drobiowa z solanki. Idealna na kanapki zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1,4 kg udźca z indyka(u mnie 2 sztuki, gdyż były małe porcje)
1 łyżka soli kuchennej
1 łyżka soli peklowej
2 łyżki przyprawy do indyka
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach – po kilka sztuk
Folia spożywcza do pieczenia
Rolada drobiowa z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso oddzielić od kości, dobrze wypłukać, osączyć na durszlaku. 1,5 l wody zagotować, wystudzić, dodać sole, wymieszać by się rozpuściły. Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy bez przyprawy do indyka, zlać solanką, odstawić w chłodne miejsce na 2 dni(w tym czasie mięso przekręcać). Następnie mięso wyjąć z solanki, osączyć, natrzeć przyprawą do indyka, odstawić na 24 godziny do lodówki. Mięso uformować w roladę, osznurować, zawinąć w folię, włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie. Po upieczeniu i przestudzeniu, odwinąć z folii, wystudzić, schłodzić w lodówce.
Porady
1.by skórka mięsa była dobrze zarumieniona warto pod koniec pieczenia odchylić folię.
Komentarze